Mikko Kuitunen: Valitsin yrittäjyyden, koska maailma ei ole valmis

Maanantaina ei saa tympäistä mennä töihin. 

Tämä oli kantoajatus, kun Mikko Kuitunen vetäytyi ensimmäisestä oman alansa päivätyöstä ja perusti teknologiayhtiö Vincitin työkaverinsa Pekka Virtasen kanssa.

Periaatteen voi sanoa kannattaneen: se on edelleen osa vuonna 2016 listautuneen Vincitin menestystä. Yhtiössä pyritään nykyäänkin aktiivisesti parantamaan työntekijäkokemusta ja tunnistamaan sitä heikentäviä kitkapintoja. Myös esimerkiksi palkat ovat Vincitillä edelleen avoimesti koko henkilöstön tiedossa.

Kuitusen mukaan työntekijäkokemukseen keskittyminen on osoittautunut hyväksi valinnaksi alalla, jossa menestyvät monesti ne, jotka ovat onnistuneet rekrytoimaan parhaat osaajat. 

”Valinta on selkeyttänyt myös arvokeskusteluita: tehdäänkö sitä mistä saataisiin rahaa mutta mikä ei nappaa oikein ketään, vaan tyydytäänkö vähän vähempään? Kun tästä uskalletaan puhua, monesti tosin huomataan, että lopulta ei tarvitsekaan tyytyä vähempään."

Alusta asti selkeä kantoajatus ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vuosien varrella olisi ollut sumuisia hetkiä, vaikeuksia tai virheitäkin.

Vuoristoradalle heti alusta alkaen

Keväällä 2007 perustettu Vincit kävi jo ensimmäisenä toimintavuotenaan kattavasti läpi liiketoiminnan nousut ja laskut. Yhtiö oli löytänyt amerikkalaisen asiakkaan, joka jo syksyllä toi yhtiölle käytännössä 90 prosenttia puolen miljoonan euron liikevaihdosta.

Tammikuussa 2008 kaikki muuttui: Yhdysvalloissa iski finanssikriisi, ja myös Vincitin asiakas lopetti yhteistyön kuin seinään tilanteessa, jossa myyntiputkessa ei ollut yhtään uutta asiakasta. Kuitunen ja kumppanit joutuivat muun muassa leikkaamaan palkkoja, kunnes uudet asiakkaat löytyivät.

”Korvasimme laatua määrällä. Näin jälkikäteen ajattelen, että ehkä tuloksia olisi saatu nostamalla pikemminkin laatua.”

 Kuitunen kertoo oppineensa jo ensimmäisen vuoden aikana arvokkaita liiketoiminnan pyörittämisen oppeja: koskaan ei kannata esimerkiksi rakentaa bisnestä yhden asiakkaan varaan.

”Myöhemmin kaikkein vaikeimpia tilanteita ovat olleet tilanteet, joissa joutuu antamaan lähtöpassit kovalle tekijälle tai ihmiselle, joka on saattanut olla jopa kantava voima omassa tiimissä.”

Tyytymättömyys voi olla voimavara, kunhan sitä hallitsee

Kuitunen on edelleenkin mukana Vincitissä hallituksen puheenjohtajana. Lisäksi hän on mukana muun muassa lukuisien muiden yritysten hallituksessa, omistaa sijoitusyhtiön sekä toimii riskirahoittajana Growth Partnersissa.

Kuitusen henkilökohtaiset kipupisteet liittyvät vaativuuteen ja vaikeuteen sanoa ei, jotka ovat toisaalta vieneet elämässä eteenpäin mutta toisaalta olleet kuormituksen kannalta hankala yhtälö.

”En ole ollut kauhean salliva itselleni enkä muillekaan. Työstin tätä kirjassani Mahtava moka, jonka kirjoitin Mustissa ja Mirrissä vaikuttaneen Mika Sutisen kanssa.”

Tietynlainen krooninen tyytymättömyys ja halu tehdä maailmasta jatkuvasti parempi paikka on ollut se, mikä on saanut Kuitusen alkujaankin lähtemään yrittäjäksi. Sen lieveilmiöistä pitää olla kuitenkin tietoinen.

”Olen huomannut, että tietynlainen strukturoitu yksinolo on tosi tärkeää. Sen ei tarvitse olla kummallisempaa kuin luonnossa liikkumista.”

Miten sarjainnostuja, jonka on vaikea sanoa ei, löytää tasapainon arkeensa? Tästä kuulet lisää Cofounderi-podcastin jaksosta, jossa Kuitunen on vieraana.

Kuuntele jakso:

Spotify
Youtube

Edellinen
Edellinen

Teemu Päivinen: Kehitä asiakkaita varten, älä kehittämisen vuoksi

Seuraava
Seuraava

Henri Alén: Yrittäjyys on väline tehdä maailmasta parempi paikka