Henri Alén: Yrittäjyys on väline tehdä maailmasta parempi paikka

Moni tuntee Henri Alénin kokkina ja ravintoloitsijana muun muassa Finnjävelistä, Murusta ja Fiascosta. Harvempi sen sijaan tietää, että hän on yrittäjä myös muilla toimialoilla: Alén on perustajaosakas lastenruokia valmistavassa Muru Food Babyssa ja ravintoloiden digitaalisessa palvelualustassa Prego Bookingissa.

Yrittäjyys ei ole koskaan ollut Alénille itseisarvo tai asia, jota hän on varta vasten tavoitellut. Pikemminkin se on ollut keino korjata asioita, jotka esimerkiksi harmittavat tai joissa näkee puutteita.

“Jos vaikkapa vauvanruoka ei ole maistuvaa tai jos ravintoloiden ajanvarausjärjestelmät eivät ole ajan tasalla, sille pitää tehdä jotakin. Ravintola Finnjävelinkin taustalla on alun perin ärsytys siitä, miten hyvin muut Pohjoismaat osaavat ​​markkinoida omia ruokatuotteitaan.” 

Hyvä tuote on vasta alku

Alén kokee, että ravintoloitsijana karttuva kokemus säteilee myös muuhun yritystoimintaan. Ravintolan pyörittäminen esimerkiksi pakottaa kiinnittämään huomiota asiakaskokemukseen. Ravintolassa on pakko miettiä, miltä asiakkaasta tuntuu, ja ottaa se huomioon jokaisessa valinnassa – ei vain annoksissa vaan myös palvelussa ja tunnelmassa.

“Finnjävelissä mietin, mistä saisin musiikkiin saman fiiliksen kuin ruokaan. Ei perinneruokaa tarjoavassa ravintolassa voi soittaa mitään ambientia tai vesikasvimusiikkia. Soitin sitten Tuomas Kanteliselle, joka sävelsi ravintolalle oman musiikin. Pitää olla tarttumapintaa, joka saa ihmisen rakastumaan siihen paikkaan.”

Asiakaspalvelun kokonaisvaltainen kehittäminen on ollut tavoitteena myös Prego Booking -yrityksessä, jonka idea alkoi jalostua koronapandemian aikana. Alénia harmitti se, että moni varausjärjestelmää tarjoava toimija lohkaisee ison siivun ravintolan ydinliiketoiminnan tuloksesta mutta tarjoaa vastineeksi kenties pelkän pöytävaraussivuston. 

Ihmiset osaavat ostaa netistä, joten miksei myös ravintolassa asioinnin koko polkua voisi tuoda tähän päivään digitaalisuutta hyödyntäen? 

“Voisiko esimerkiksi menun varata etukäteen samalla kun varaa pöydän? Tai voisiko palvelun kautta maksaa etukäteen ja saada vaikka vähän alea? Silloin palvelu olisi asiakkaan kannalta nopeampaa ja cashflow olisi ravintolalle nopeampi, jälkimarkkinoinnista puhumattakaan.”

Pitää haluta onnistua

Toinen yritystoimintaan säteilevä asia on uutteruus ja vahva kunnianhimo. Se oli Alénille suojakeino myös pandemia-aikana, kun ravintolat piti sulkea. Hän piti kiinni rutiineista: lähti keittiölle ja kokkasi esimerkiksi diakoniatyön asiakkaille.

“Pitää haluta olla omassa segmentissään paras. Sillä ei ole väliä, vaikkei olisikaan, mutta sitä pitää haluta.”

Millaiseksi yrittäjäksi ja tiiminvetäjäksi Henri Alén määrittelee itsensä? Tämän kuulet Cofounderi-podcastin jaksosta, jossa Alén on vieraana.

Kuuntele jakso:

Spotify
Youtube

Edellinen
Edellinen

Mikko Kuitunen: Valitsin yrittäjyyden, koska maailma ei ole valmis

Seuraava
Seuraava

Monika Liikamaa: Teen edelleen samoja asioita kuin perustaessani yrityksen