Petteri Lahtela: Epäonnistumiset ovat oppimisen paikkoja

Älysormus Oura henkilöityy monien mielessä Petteri Lahtelaan. Lahtela itse kokee, että Ouraa ei olisi syntynyt ilman luovaa ja rohkeaa perustajatiimiä, jossa jokainen ammensi omista vahvuuksistaan ja elämänkokemuksestaan.

Miten syntyi terveysteknologian luovuuden taidonnäyte: älysormus Oura?

Kaikkea muuta kuin sormia napsauttamalla, kertoo sormuksen kehittäneen Oura Healthin perustajiin kuuluva Petteri Lahtela.

“Me hiottiin aika pitkään sitä, mitä halutaan luoda. Palloteltiin kauan sitä, mitkä ovat tärkeimpiä asioita, joita tuotteessa pitäisi olla.”

Lahtela itse hyppäsi yrittäjäksi terveydenhuollon alalta toimitusjohtajan pestistä turhauduttuaan kehittämisen hitauteen sekä siihen, että fokus on liian usein sairauksien hoitamisessa.

Hänen lisäkseen perustajatiimiin kuuluivat Kari Kivelä, Virpi Tuomivaara, Markku Koskela ja Ashley Colley. Hieman myöhemmin mukaan tulivat myös Hannu Kinnunen sekä Harri Laakkonen.

Lahtela kuvaa tiimin työskentelyä yhteiseksi itsetutkiskeluksi, jossa virheetkin ovat oppimisen paikkoja. Kun ideoidaan jotain aivan uutta, kaikkein tärkeintä on luottamus muihin tiimiläisiin ja heidän luovuuteensa – siihen, että hölmöjä ideoita ei ole.

Tällä tekemisen tavalla syntyi myös idea siitä, että hyvinvointidataa voisi kerätä sormesta. Tätä ideaa ei ollut lähtenyt kehittämään kukaan aiemmin, ja aluksi sijoittajatkaan eivät meinanneet uskoa siihen.

Aivan aluksi sormuksen muotoon uskoi eniten Tuomivaara, joka on myös Lahtelan puoliso.

“Muistan, että istuimme talomme terassilla ja pohdimme, voisiko tuote mitenkään toimia sormuksena. Virpillä oli hiuksissa klipsi, jonka hän laittoi sormeensa, ja sanoi, että kyllähän tämä onnistuu.”

Ensimmäisissä luonnoksissa sormus näytti isolta ja kömpelöltä. Iteraatio iteraatiolta innovaation muoto alkoi hahmottua ja yrityksen menestystarina rakentua.

Elä kuten opetat

Ouran perustajatiimi oli alusta asti vahvasti sitoutunut älysormuksen kehittämiseen. Koko tiimi halusi luoda aidosti jotain uutta ja merkityksellistä – jotain, mikä tuo hyvää ihmisten elämään. 

Monilla kehittämisen draivia vahvistivat omat elämänkokemukset, esimerkiksi turhautuminen siihen, että apua loppuunpalamisen ehkäisyyn ei ollut löytynyt. 

Toisaalta ydintiimillä on kokemusta myös siitä, mitä hyvää seuraa siitä, kun laittaa oman hyvinvointinsa etusijalle. Lahtela esimerkiksi aloittaa jokaisen päivänsä Tuomivaaran kanssa Medical Qigong -liikesarjalla. Yrittäjäpariskunnan elämäntyyli onkin erinomainen esimerkki siitä, että firman kasvattamisen ei tarvitse tarkoittaa oman kehon ja mielen laiminlyömistä. 

Lahtelan elämänasenne on muistutus myös siitä, että ilo ei kumpua pelkästään suurista voitoista vaan yhtä lailla pienen tuntuisista arkisista asioista. Kun häntä pyytää esittelemään itsensä, hän nostaa kärkeen jotain aivan muuta kuin näkyvimmät saavutuksensa:

“Elän semmoista elämää, josta nautin. Joka päivä. Ihmettelen tätä maailmanmenoa.”

Cofounderi-podcastin uusimmassa jaksossa keskustellaan Petterin kanssa muun muassa siitä, miksi kiireisen kasvuyrittäjän kannattaa panostaa palautumiseen ja miten sen tärkeyden muistaa arjessa.

Avaa jakso:

Spotify
Youtube

Edellinen
Edellinen

Olli Kopakkala: Jos tarvitsen apua, on kymmenen ihmistä, joille soittaa

Seuraava
Seuraava

Teemu Päivinen: Kehitä asiakkaita varten, älä kehittämisen vuoksi